Author Archive

Perpaduan dan Pergaulan

November 21, 2013

Perpaduan terbentuk di kalangan sekumpulan individu apabila mereka mempunyai nilai dan kepentingan yang sama. setiap individu mempunyai banyak nilai dan kepentingan yang berbeza-beza dalam banyak perkara. Oleh itu adalah mustahil untuk mewujudkan perpaduan hanya apabila nilai dan kepentingan sekumpulan individu itu sama bagi setiap perkara.

Namun, perpaduan boleh berlaku apabila kebanyakan nilai dan kepentingan atau nilai dan kepentingan yang utama adalah sama di kalangan sekumpulan individu. Individu yang mempunyai nilai dan kepentingan yang berbeza adalah berkemungkinan kecil untuk berpadu sesama mereka. Lihatlah di sekeliling kita dan anda akan faham.

Secara umumnya, nilai dan kepentingan seseorang individu itu banyak dipengaruhi oleh latarbelakang masyarakat di mana mereka bergaul. Masyarakat yang prihatin secara umumnya akan melahirkan individu yang prihatin dan sebaliknya.

Dalam hal ini, bolehlah dikatakan pergaulan merupakan asas penting untuk melahirkan individu yang mempunyai nilai dan kepentingan yang sama. Semakin kurang kita bergaul sesama kita, semakin kuranglah persamaan nilai dan kepentingan antara kita. Semakin kita bergaul, semakin kita berkongsi nilai dan kepentingan yang sama, semakin mudahlah kita bersatu padu.

Di malaysia, pergaulan di kalangan kaum yang berbeza tidak berlaku dari peringkat awal. Ini kerana mereka belajar di sekolah yang berbeza sistem. Kalaupun ada, hanya sebilangan kecil sahaja.  ini menyebabkan kita mempunyai nilai dan kepentingan yang tidak sama dan sukar untuk bersatu padu.

 

Saya tertarik dengan kenyataan seorang ahli politik yang menyarankan pembubaran parti politik berasaskan agama dan kaum. Sewajarnya, ahli politik ini sekiranya tidak mempunyai kepentingan perlulah menyarankan supaya sekolah berasaskan kaum dibubarkan terlebih dahulu.

sekian.

Kenapa dasar pembangunan usahawan bumiputera bukan satu diskriminasi perkauman?

November 2, 2013

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

 

Isu bantuan kepada golongan usahawan bumiputera sering dikritik sebagai satu polisi yang bersifat diskriminasi kaum. Sejauh mana kebenarannya? Saya sebagai rakyat malaysia yang cintakan tanah air saya, percaya ianya bukanlah satu polisi yang bersifat perkauman dan meminta kerajaan meneruskan pelaksanaannya dengan penuh amanah dan bertanggung jawab.

 

persoalannya, kenapa polisi ini perlu wujud dan bagaimana boleh dikatakan polisi yang menyokong satu pihak sahaja sebagai tidak bersifat diskriminasi kaum? Renung-renungkan dengan hati yang jernih. Kalau kita mengatakan ianya bersifat diskriminasi kaum, mungkin hati kita sendiri kurang bersih dan kita sendiri yang terlebih bersifat perkauman. Harap kerajaan boleh jelaskan perkara ini sejelas-jelasnya supaya tidak berbangkit perkara ini dalam pilihanraya akan datang dan bumiputera sekali lagi terpaksa berkorban.

pelaburan hartanah, pencen, simpanan/tabungan, insurans/takaful (perlindungan)

January 26, 2010

Salam dan sejahtera,

Hampir genap sebulan tahun baru 2010 menjelma, rasa macam baru seketika saya mula menulis blog. Tapi baru 8 post yang dapat saya coretkan di blog saya ini. I wonder how much time a full time blogger spent a day.

Apapun, saya rasa bilangan post bukanlah sesuatu yang penting di dalam penulisan blog, sekurang-kurangnya bagi diri saya. Untuk mengatasi keterbatasan waktu yang ada untuk menerbitkan post yang baru, saya terfikir untuk mencoretkan topik/idea yang akan menjadi next posting saya dan tajuk post kali ini merupakan topik untuk next posting saya.

So, untuk kali ini, apa kena mengena pelaburan hartanah dengan pencen, simpanan/tabungan dan insurans/takaful (perlindungan)? untuk mengetahui lebih lanjut, nantikan posting seterusnya.

Lelong, lelong dan lelong

January 10, 2010

Kepada PENGGILA rumah lelong yang sekarang ni sedang MENGGILA beli rumah lelong,

Tolong renung dalam-dalam dan fikir masak-masak apa tujuan korang masuk bidaan lelongan hartanah? Aku bagi 3 pilihan jawapan:

1. Adakah semata-mata untuk membeli hartanah dengan harga yang di dalam kemampuan kewangan korang? atau

2. Semata-mata untuk membeli hartanah dengan harga yang jauh lebih rendah dari harga pasaran tetapi di luar kemampuan kewangan korang? atau

3. Membeli hartanah yang jauh lebih rendah dari harga pasaran dan di dalam kemampuan kewangan korang?

TOLONG RENUNG DAN FIKIRKAN kerana selain dari jawapan no. 3, jawapan pertama dan kedua hanya akan menyusahkan diri anda dan orang lain.

Untuk sesiapa yang memilih jawapan yang pertama, jangan menyibukkan diri anda dan membida sesuatu hartanah sehingga menyamai harga pasaran atau melebihi harga pasaran kerana tindakan anda hanya SPOILT THE MARKET. kalau dah banyak duit dan mampu beli dengan harga pasaran, p market sub sale ok. syoh syoh.

Untuk sesiapa yang memilih jawapan yang kedua, walaupun anda berminat dengan hartanah lelong yang dijual dengan harga yang jauh di bawah harga pasaran, tolong semak terlebih dahulu kemampuan kewangan anda kerana sekiranya tidak boleh menyusahkan diri anda.

Pakej Rangsangan Ekonomi Malaysia

February 19, 2009

1.     Malaysia adalah negara yang mengamalkan ekonomi terbuka. Banyak aktiviti perdagangan yang dijalankan dengan negara luar, samada import mahupun eksport terutamanya dengan US. Oleh sebab itu, apabila US sebagai antara negara yang mempunyai saiz ekonomi yang terbesar di dunia mengalami krisis kewangan dan ekonomi, Malaysia sebagai rakan dagangan sudah pastilah turut merasai kesannya. Kesan ini juga dirasai oleh kebanyakan negara di dunia dan menambahkan impak yang dirasai oleh Malaysia. Siapa yang kata ekonomi Malaysia tidak terjejas? Siapa? sila letak jawatan ye. Kita dah hilang banyak masa untuk recover kerana asyik menafikan fakta ini! Denial Syndrome?

2.     Bagi menghadapi keadaan ini kerana menyedari negara tidak boleh bergantung kepada kegiatan ekonomi di peringkat antarabangsa, Kerajaan telah mengumumkan pakej rangsangan pertama bernilai RM7 bilion bagi memacu dan menggiatkan ekonomi dalam negara.

3.     Namun, saya tidak nampak satupun langkah yang diumumkan dalam pakej tersebut dapat menjana ekonomi domestik Malaysia. Kenapa?

4.     Saya suka melihat ekonomi dari perspektif agihan kekayaan/pendapatan di kalangan unit-unit di dalam negara. Secara umumnya saya melihat ekonomi domestik Malaysia digerakkan oleh tiga unit asas, iaitu  1. Perusahaan, 2. Isi rumah dan 3. Kerajaan.

5.     Ekonomi yang digerakkan oleh Perusahaan kebanyakannya adalah dalam bentuk jual beli antara sesama Perusahaan dan Kerajaan dan juga bayaran cukai kepada Kerajaan. Maksudnya, kebanyakan sumber kewangan yang dimiliki oleh Perusahaan untuk menjana ekonomi akan berlegar di antara sesama Perusahaan dan Kerajaan. Hanya sebahagian kecil sumber kewangan akan pergi kepada Isi rumah dalam bentuk gaji, faedah kewangan dan bonus.

6.     Ekonomi yang digerakkan oleh Kerajaan kebanyakannya adalah dalam bentuk kerja dan perkhidmatan yang dibeli, dan kebanyakannya disediakan oleh perusahaan. Maksudnya kebanyakan sumber kewangan yang dimiliki oleh Kerajaan akan pergi kepada Perusahaan. Walau bagaimanapun, terdapat juga ekonomi yang digerakkan oleh Kerajaan yang faedahnya dapat secara langsung kepada Isi rumah, iaitu gaji, elaun dan bonus yang dibayar kepada penjawat awam dan juga bantuan kepada rakyat seperti biasiswa dan bantuan sara hidup kepada golongan miskin. Lain-lain bantuan kepada rakyat dalam bentuk latihan dan bantuan bukan kewangan seperti bantuan modal saya kategorikan  sebagai ekonomi yang faedahnya pergi kepada Perusahaan.

7.     Ekonomi yang digerakkan oleh Isi rumah, adalah dalam bentuk pembelian barangan dan perkhidmatan yang disediakan oleh Perusahaan dan Kerajaan. Maksudnya, sumber kewangan yang kecil jumlahnya yang diperolehi oleh Isi rumah dalam bentuk gaji, faedah kewangan dan bonus yang diterima akan pergi semula kepada Perusahaan dan Kerajaan. Daripada jumlah yang sedikit ini, ada juga yang pergi semula kepada Isi rumah, tapi sangat sedikit juga jumlahnya.

8.     Mesej yang saya ingin sampaikan adalah, dari segi agihan kekayaan, hanya sebilangan orang yang memiliki Perusahaan mempunyai sumber kewangan yang banyak manakala, kebanyakan orang yang makan gaji yang mewakili Isi rumah mempunyai  sumber kewangan yang sedikit. Kerajaan, selain daripada menyediakan infrastruktur dan perkhidmatan asas seperti antaranya pendidikan, kesihatan dan keselamatan, seharusnya mengimbangai agihan kekayaan ini. (prinsip Pareto 80:20. Pareto, ahli falsafah Eropah kata pada tahun 1800-an, 80% kekayaan dimiliki oleh sebilangan 20% masyarakat manakala baki 20% kekayaan dikongsi oleh 80% masyarakat. Tapi, itu dulu, saya ingat sekarang ni lebih lagi. Mungkin 90:10 atau 95:5).

9.     Apabila kita memperkatakan mengenai menjana ekonomi domestik, kumpulan Isi rumah yang memiliki sumber kewangan yang sedikit inilah yang paling besar sumbangannya dalam menjana ekonomi domestik kerana mereka membelanjakan hampir keseluruhan sumber kewangan mereka kepada ekonomi domestik. Beli barangan tempatan, makanan tempatan, rumah dalam negara, melancong dalam negara (itupun kalau mampu) dan banyak lagi yang bersifat domestik. Ini berbeza dengan kumpulan Perusahaan yang memiliki sumber kewangan yang banyak yang selain daripada modal untuk perniagaannya (inipun tak semua bersifat domestik) mereka membelanjakan gaji dan keuntungan mereka keluar negara. Beli barangan jenama terkenal dari luar negara, kereta, jam, pakaian, makanan, rumah, melancong ke luar negara, pendek kata serba serbi luar negara. Oleh sebab itu, sumbangan mereka ni kepada ekonomi dalam negara adalah terbatas kepada modal bagi perusahaan yang mereka jalankan dalam negara.

10.     Opssss, saya terlupa dua kumpulan lagi. Ini cebisan daripada Isi rumah juga tapi kurang menyumbang kepada ekonomi domestik. Mereka ni kumpulan orang yang digelar pendatang asing, samada dengan atau tanpa izin, Mereka ini akan menyalurkan kebanyakan sumber kewangan yang mereka miliki ke luar negara, ke negara asal mereka. Yang kedua adalah kumpulan Isi rumah yang pendapatannya besar, biasanya pengurusan atasan di dalam sesuatu organisasi samada Perusahaan mahupun Kerajaan. Mereka ini sifat perbelanjaannya adalah mirip kepada kumpulan Perusahaan tadi kerana memiliki sumber kewangan yang agak banyak dan ingin menjaga imej organisasi yang mereka wakili.

11.     Sebab ini jugalah saya mengatakan pada point ke 3, saya tidak nampak pakej rangsangan yang diperkenalkan oleh Kerajaan akan dapat menjana ekonomi dalam negara, kerana, kebanyakan langkah yang diumumkan tadi adalah lebih tertumpu kepada Perusahaan dan akan memberikan impak seperti point ke 5 dan ke 6.

12.     Seharusnya kita boleh meniru Dasar Ekonomi Baru yang menetapkan 30% kuota kekayaan negara kepada golongan bumiputera sebagai langkah untuk merangsang ekonomi domestik negara. Maksudnya, 30% kekayaan ini yang dimiliki oleh bumiputera akan turut dirasai oleh bukan bumiputera kerana mereka menguasai ekonomi negara secara mutlak dalam semua bidang. (Sudah tentulah penguasaan ekonomi ini atas usaha golongan bukan bumiputera itu sendiri, begitu juga dengan 30% untuk bumiputera adalah dengan usaha mereka. Saya takkan bincang lanjut perkara ini dalam post kali ini.) Sekiranya tiada dasar ini, bayangkan apa akan berlaku kepada rakyat yang merupakan majoriti dalam Malaysia dan kesannya kepada negara.

13.     Berbalik kepada pakej rangsangan ekonomi tadi, apa yang saya maksudkan dengan meniru DEB adalah Kerajaan seharusnya menumpukan kepada usaha meningkatkan pendapatan kumpulan Isi rumah (dan ini sepatutnya telah lama dilakukan memandangkan jurang pendapatan antara yang kaya dan miskin semakin melebar apatah lagi dengan kesan kenaikan harga barang makanan dan kos bahan api yang telah melonjakkan kadar inflasi). Ini kerana, kumpulan Isi rumah inilah yang menyumbang kepada ekonomi domestik negara dan perbelanjaan yang mereka buat ini akan akhirnya turut dirasai oleh kumpulan Perusahaan sebagai penyedia kepada barangan atau perkhidmatan yang dibeli oleh kumpulan Isi rumah.

14.     Langkah ini akan memberikan kesan seperti point ke 7 yang bagus untuk ekonomi domestik negara. Bukannya Kerajaan membuat polisi seperti mengurangkan caruman EPF pekerja kepada kadar 3%  bagi menggalakkan rakyat berbelanja. Ini bukan menambah pendapatan Isi rumah, tetapi menyalah gunakan sumber yang sepatutnya akan digunakan oleh rakyat di hari tua untuk menutup masalah semasa yang dihadapi. Ini hanya akan dapat menutup sebahagian masalah untuk tempoh sementara dan akan menimbulkan masalah lain di masa hadapan apabila kebanyakan rakyat tidak mempunyai tabungan yang mencukupi untuk menyara sisa hidup di hari tua. Bebannya akan berbalik kepada Kerajaan yang akan terpaksa menyediakan safety social net untuk golongan ini nanti. Begitu juga dengan skim-skim pengeluaran caruman EPF yang lain.

15.     Kerajaan harus menyelesaikan isu jurang pendapatan ini dalam pakej rangsangan ekonomi atau Kerajaan tidak akan mampu untuk mengharungi krisis ekonomi yang dihadapi sekarang.

16.     Langkah-langkah yang boleh diperkenalkan oleh Kerajaan adalah antaranya……. tungguuuuuu posting akan datang. Tapi, saya fikir kalau saya boleh perkenalkan langkah yang berkesan, mungkin Menteri Kewangan kena letak jawatan untuk memberi laluan kepada saya sebagai Menteri Kewangan baru. Hehehe.

Silalah berikan komen tuan-tuan dan puan-puan para pembaca kepada pandangan saya ini bagi tujuan brainstorming. Ini hanya pandangan saya, tak semestinya betul, ye tak?

Pelaburan Bijak… Beli Rumah (bahagian 2)

November 30, 2008

Bertemu kembali dalam bahagian ke 2 topik pelaburan bijak… beli rumah.

Dalam bahagian 2 ini, saya akan berkongsi dengan pembaca pengalaman saya membeli rumah yang mempunyai keempat-empat kriteria yang saya sebutkan sebelum ini. Suka saya maklumkan kepada pembaca semua bahawa tujuan saya membeli rumah ini adalah untuk disewakan. Dalam kes saya ianya adalah sebuah apartment dengan 3 bilik tidur dan 1 bilik air seluas 700 kaki persegi.

1. Lokasi

Apartment yang saya beli ini adalah terletak di sebuah kawasan yang dikelilingi dengan kemudahan awam seperti sekolah, hospital, balai bomba, balai polis, dewan serbaguna, station erl, pusat komersial dan banyak lagi. Pendek kata, sangat convenient untuk tinggal di apartment tersebut dengan semua kemudahan yang ada.

Kawasan ini mempunyai banyak pejabat dan beberapa pusat komersial serta taman rekreasi yang menarik. Apa yang menarik, apartment yang saya beli ini adalah kawasan penempatan yang paling rendah kadar sewanya berbanding dengan kawasan penempatan lain di kawasan tersebut. Manakala, kawasan penempatan lain yang lebih murah adalah terletak paling hampir pun 10 km dari apartment yang saya beli tetapi dengan kemudahan yang kurang. Selain daripada itu, saya juga yakin faktor kenaikan harga bahan api dan kos sara hidup akan membuatkan demand bagi apartment ini meningkat memandangkan ramai yang akan cuba menjimatkan kos dan masa perjalanan. Oleh sebab itu, saya tidak akan menghadapi masalah untuk menyewakan apartment tersebut sekiranya penyewa lama ingin berpindah.

Pendek kata, lokasi yang baik ini akan meningkatkan demand dan kadar sewa apartment saya ini.

2. Harga belian

Untuk pengetahuan semua, saya membeli apartment ini melalui lelongan awam. Saya sangat bertuah kerana hanya terdapat 2 pembida termasuk saya semasa lelongan. Saya telah membayar sebanyak RM2,000 kepada pembida tersebut supaya menarik diri dan membolehkan saya memperolehi apartment tersebut pada harga RM71,000.

Lihat jadual di bawah untuk melihat keuntungan yang saya perolehi dari segi nilai apartment:

Harga Belian

Nilai Pasaran

Keuntungan Nilai (Capital appreciation)

(1)

(2)

(2) – (1)

RM73,000

RM90,000

RM17,000

Dalam pembelian ini, saya telah membuat keuntungan dari segi nilai pasaran apartment berbanding harga belian,  yang belum direalisasikan (unrealised profit @ untung atas kertas) sebanyak RM17,000 atau dalam kata lain saya telah membeli apartment tersebut sebanyak RM17,000 (18.9%) di bawah harga pasaran. Untuk makluman, harga urusniaga semasa adalah sekitar RM100,000 sehingga RM120,000 dan sehingga sekarang ada yang mencecah RM130,000. Dijangkakan nilai apartment ini boleh mencecah RM150,000.

3. Bayaran ansuran

Dengan bayaran muka sebanyak 10%, saya telah membuat pembiayaan selama 30 tahun dengan bayaran ansuran bulanan sebanyak RM365 secara purata dan yuran penyelenggaraan sebanyak RM55 sebulan sedangkan apartment ini telah saya sewakan dengan kadar RM600 sebulan (kadar sewa tertinggi unit unfurnished adalah RM700 sebulan tetapi saya tak tergamak nak letak harga tinggi tu, hehehe). Memandangkan bayaran ansuran dan yuran penyelenggaraan apartment saya lebih rendah daripada kadar sewa apartment, saya mempunyai aliran tunai positif sebanyak RM180 sebulan.

Sekiranya saya tidak mempunyai keperluan untuk membelanjakan RM180 tersebut saya boleh menggunakannya sebagai bayaran tambahan kepada ansuran bulanan dan memendekkan tempoh pembiayaan sebanyak minimum 10 tahun. Sesiapa yang sukakan risiko pula, boleh gunakan lebihan tunai tadi untuk buat personal loan sebagai modal untuk next catch, ada berani?

4. Potensi nilai rumah

Ooooops, perkara ini telah saya sebutkan dalam point ke 2. Nilai apartment yang saya beli dengan harga RM73,000 ini mempunyai potensi untuk meningkat sehingga RM150,000 pada tahun 2010. Ini bermakna keuntungan minima yang akan saya perolehi apabila menjual apartment saya pada nilai RM150,000 adalah sebanyak RM77,000 dalam masa 3 tahun sahaja.

Semakin tinggi potensi nilai rumah yang dibeli untuk meningkat semakin berbaloilah pembelian anda kerana semakin tinggilah keuntungan dari segi nilai atau capital appreciation yang akan anda nikmati.

Ada beberapa perkara menarik yang belum saya sebutkan mengenai pembelian rumah sebagai instrument pelaburan yang bijak seperti berikut:

Dalam kes saya, saya hanya mengeluarkan modal untuk bayaran down payment sebanyak RM7,100 dan duit yang saya bayar kepada pembida lain sebanyak RM2,000 sahaja. Bayaran ansuran bulanan adalah dibayar menggunakan sewa yang dibayar oleh penyewa. Dalam erti kata lain, saya telah membeli rumah yang akan bernilai RM150,000 dengan harga RM9,100 sahaja.

Rumah juga merupakan aset yang kalis inflasi berbanding dengan pelaburan lain dan wang tunai. Ini kerana nilainya akan meningkat berkadaran atau lebih tinggi berbanding kadar inflasi dan peningkatan kos sara hidup.

Rumah boleh menjadi satu bentuk insuran memandangkan sekiranya apa-apa berlaku pada saya, mrta yang telah saya bayar akan menyelesaikan baki hutang pembiayaan rumah dan keluarga saya akan memiliki sebuah rumah yang boleh memberikan pulangan dalam bentuk pendapatan sewa atau wang tunai sekiranya dijual.

Untuk siswa dan siswi yang baru bekerja, rumah yang dibeli adalah bersifat tabungan (yang lebih menarik dalam kes rumah yang disewakan, penyewa yang keluar duit menabung untuk kita, yahoo) dan boleh digunakan untuk pelbagai tujuan seperti menampung kos perkahwinan ataupun lain-lain keperluan yang mendesak dengan cara refinance rumah yang dibeli selepas satu tempoh waktu tertentu, terpulang kepada perancangan anda.

Boleh tak kira pendapatan yang saya perolehi dan keuntungan yang bakal saya buat melalui pelaburan saya membeli rumah ni? Ini baru satu rumah. Untuk tahun 2008 ni saya target 5 buah rumah, tapi setakat ni saya dapat 2 je. Sebenarnya saya yakin saya boleh capai target tu kalau saya fikir diri saya sahaja, selfish la ni, tapi atas sebab-sebab tertentu, 2 tu je lah untuk tahun ni. Tak boleh tergesa-gesa, lagipun dalam keadaan ekonomi yang tak menentu ni, akan ada lebih banyak peluang yang akan menjelma.

So, macamana pembaca semua? Saya pasti ada yang dah tau pasal pembelian rumah sebagai pelaburan, mungkin boleh kongsi pengalaman. Bagi yang belum membeli tu, ada minat?

Komposisi Kaum Dalam Perkhidmatan Awam… Apa Masalahnya?

November 26, 2008

1.     Hehehe, apa pula masalahnya ni? Semuanya pasal perkauman kat Malaysia ni, ekonomi, sosial, politik termasuklah bab perkhidmatan awam ni…. memanglah perkauman, sebab kita ni masyarakat majmuk.

2.     So, apa masalahnya pasal komposisi kaum dalam perkhidmatan awam di Malaysia ni? Dah tentu pasal dominasi kaum Melayu yang merupakan majoriti dalam perkhidmatan awam, betul tak? Tapi sebab tak nak sentuh sensitiviti orang Melayu, kita kata lah isunya bilangan kaum selain daripada Melayu yang sangat kecil dalam perkhidmatan awam.

3.     Bagus juga dibincangkan isu ni, sebab sebagai sebuah Kerajaan yang baik, kita hendaklah bereaksi kepada perkara yang boleh memberi kebaikan dan faedah kepada negara amnya dan rakyat khususnya. Tapi isu ini hendaklah dibincangkan secara menyeluruh dan sebarang cadangan hendaklah bersifat menambah baik dan bukan atas dasar emosi atau perkauman serta tidak mengubah dasar kenegaraan Malaysia atau dalam bahasa yang lebih mudah, apa yang telah ditetapkan dalam perlembagaan. Betul ke kalau ubah komposisi kaum boleh menambah baik perkhidmatan awam?

4.     Perkara 132 Perlembagaan menyatakan perkhidmatan awam terdiri daripada angkatan tentera, perkhidmatan kehakiman dan perundangan, perkhidmatan awam am persekutuan, pasukan polis, perkhidmatan awam bersama yang disebut dalam Perkara 133, perkhidmatan awam setiap negeri dan perkhidmatan pendidikan. Dan dalam setiap perkhidmatan ini secara umumnya terdapat dua kategori iaitu, kumpulan pengurusan dan profesional dan kumpulan sokongan, boleh jadi tiga kategori kalau kita nak ambil kira Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA), yang ni ada gak yang sebut Jutawan Sektor Awam, hahaha… macam-macam.

5.     Dalam 1.2 juta penjawat awam ni, kita kena tahu majoritinya adalah terdiri daripada tentera, polis, lain-lain perkhidmatan beruniform, guru dan perkhidmatan perubatan (doktor, jururawat dan pembantu perubatan). Statistiknya kena tanya Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

6.     Jadi kat mana yang bermasalah? Yang tak memuaskan hati? Sebahagiankah? Atau semuakah? Yang kategori JUSAkah? Pengurusan dan Profesionalkah? Atau sokongankah? Atau semua sekali? Angkatan tenterakah? Perkhidmatan kehakiman dan perundangankah? Pasukan poliskah? Atau semua sekali?

7.     Yang saya ingat, isu komposisi kaum dalam angkatan tentera dan pasukan polis especially yang berpangkat rendah ni memang Kerajaan kita dah address dah, hingga buat promosi lagi, tapi sambutannya tuan2 tau sendirilah, hampa dan dukacita. Mungkin sebab gaji kecil kot.

8.     Perkhidmatan pendidikan ni mungkin takde isu sebab ada sekolah jenis kebangsaan. Sekarang ni kalau ada yang tak tahu dah ada institusi pengajian tinggi ala2 sekolah jenis kebangsaan ni macam unitar, universiti wawasan, dan satu lagi milik MIC (yang ni kalau saya tak silap la, saya tak pasti, so jangan saman plak, lebih kurang gitulah). Tapi point saya adalah mungkin takde isu komposisi kaum dalam perkhidmatan pendidikan kerana faktor ni.

9.     Untuk kategori perkhidmatan kehakiman dan perundangan dan perkhidmatan perubatan mungkin tak timbul isu sebab komposisi kaumnya saya percaya adalah agak seimbang. Oleh sebab itu, ketepikan perkhidmatan polis, tentera dan guru, saya rasa isu komposisi kaum dalam perkhidmatan awam ni mungkin la kot berkaitan dengan kategori JUSA dan Pengurusan dan Profesional bagi perkhidmatan awam am persekutuan dan lain-lain perkhidamtan. Kumpulan sokongan tak termasuk, sebab saya andaikan sama seperti jawatan pangkat rendah untuk angkatan tentera dan polis, takde sambutan, so takde isulah….. betulkan saya kalau tak tepat, saya cuma menganalisa untuk memahami sahaja.

10.     Tetapi, berbalik kepada point no. 5 tadi, perkhidmatan awam am persekutuan dan lain-lain perkhidmatan apatah lagi hanya bagi kategori JUSA dan kumpulan pengurusan dan profesional adalah merupakan golongan yang tidak seramai manapun. Maksud saya, isu komposisi kaum yang digembar-gemburkan tadi kalau merujuk kepada 2 kategori tadi, mungkinlah tidak seserius mana dan mungkin tidak wujudpun dan skopnya tidaklah meluas. Kes terpencil sahaja.

11.     Namun, saya tidaklah pula menolak dakwaan pihak-pihak tertentu seperti MP dari Pulau Pinang kalau tak silap saya, secara mentah-mentah. Cuma, adalah lebih baik sekiranya dakwaan tersebut disokong dengan fakta  dan diulas secara lebih menyeluruh. Ada lain-lain komen? Dipersilakan.